Sangiovese je jednou z nejvýznamnějších italských odrůd červeného vína, a to především v oblasti Toskánska. Představuje základ pro Chianti a Chianti Classico, ale taktéž pro krále toskánských vín, kterým je Brunello di Montalcino. V následujících řádcích vám prozradíme o Sangiovese více informací, například jakou má chuť, odkud pochází anebo s čím tuto odrůdu kombinovat.
Sangiovese se vyznačuje výraznými zemitými tóny, které připomínají hlínu nebo spadané listí. Často se v něm objevují i minerální tóny a svěží kyselost. Víno má výrazné kyselinky a chutná po červeném ovoci, jako jsou brusinky, rybíz či švestky. Stejně tak v něm ucítíte tóny sušených květin, hořké kávy a kouře.
Víno se středním až plným tělem
Sangiovese je těžké červené víno, které má střední až plné tělo. Brunello di Montalcino, které se vyrábí výhradně z odrůdy Sangiovese, má obvykle plnější tělo než klasické Chianti. Sangiovese má taktéž vyšší kyselost, což lze poznat podle intenzivního slinění po ochutnání. Třísloviny, jež dodávají vínu sušší charakter a hořkost, jsou v této odrůdě střední až vysoké, ale nikdy nepřekonávají kyselost.
Sangiovese tvoří až 66 % veškerého vína vyráběného v Toskánsku, což z něj činí nejdůležitější odrůdu této oblasti. Hlavními apelacemi, kde se vyrábí Sangiovese, jsou Chianti DOCG, Chianti Classico DOCG a Brunello di Montalcino DOCG.
Jaké jídlo se k Sangiovese hodí?
Sangiovese je díky své kyselosti a tříslovinám ideálním vínem k mnoha jídlům. Dokonale se hodí k jehněčímu masu, protože má dostatek tříslovin, aby se vyrovnalo chutím tohoto masa. Nalijte si ho i k těstovinám s rajčatovou omáčkou, protože kyselost vína doplňuje výrazné rajčatové omáčky, jež jsou typické pro italskou kuchyni. Sangiovese se doporučuje i k tvrdým sýrům, neboť má ovocné tóny rozbíjející bohatou strukturu tvrdých sýrů. Dalšími vhodnými pokrmy jsou pizza, klobásy, pečená a grilovaná zelenina, sušené maso či lasagne. Kupte si toto víno v e-shopu Vinodoc.cz.