Portské víno je možná nejslavnější alkoholický nápoj Portugalska. Přestože tato země vyrábí celou řadu dalších vín ve čtrnácti rozmanitých vinařských regionech, právě s portským je nejvíce spojována.
Obecně jsou portská vína považována za dezertní. Samozřejmě si ho můžete vychutnat k oblíbenému dezertu, ale perfektně poslouží i jako aperitiv či do koktejlů. Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o porto & tonic, je na čase tento osvěžující míchaný nápoj ochutnat.
Portské víno se vyrábí v údolí Duoro
Portugalské portské víno se vyrábí na severu země, a to konkrétně v údolí Duoro, které je spojováno s městem Porto. Víno prochází fermentačním procesem, který je přerušen přidáním dalšího alkoholu. Během výroby vína přirozeně přítomný cukr v hroznech fermentuje a mění se na alkohol. Přidáním destilátu, například brandy, do vína ve správný okamžik je fermentace přerušena, čímž se zabijí přítomné kvasinky. Portské víno má vyšší obsah alkoholu ve srovnání s klasickými víny.
Portské víno je silné. I když se většinou setkáte s červeným, nemusíte zoufat, pokud preferujete bílé. Portské víno totiž existuje i bílé, ba dokonce růžové.
Vsaďte na kvalitu
Region Duoro, kde se portské víno vyrábí od poloviny 18. století, je jedním z nejstarších vinařských regionů světa. Dokonce je zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Historie tohoto vína je opravdu fascinující.
Jestliže hledáte internetový obchod, odkud si můžete portské objednat, podívejte se do nabídky e-shopu Wineme. V pestrém produktovém portfoliu najdete i vína k 70. narozeninám a dalším jubileím. Wineme vybírá vína do nabídky pečlivě a zakládá si na kvalitě, takže se nemusíte bát toho, že byste kupovali něco špatného. Objednejte si přes internet nejen portské, ale i další druhy. Opravdu je jich spousta, přesvědčte se sami.