Koření nás doprovází již od starověkých dob, neboť dokáže dodat jídlu bohatou vůni a intenzivní chuť. I jen nepatrná špetka přemění jednoduché suroviny na mistrovský pokrm, jenž bude lahodit našim chuťovým buňkám.
Jaké jsou základní druhy koření?
Přemýšlíte-li nad tím, jaký typ koření by vám v kuchyni neměl v žádném případě chybět, neboť bez něho neuvaříte, bude to následující jednodruhové koření. Jedná se o pepř, kmín, papriku, skořici a hřebíček. Pepř je vskutku nejzákladnější surovina, jíž patří čestné místo vedle soli. Pepř je též označován jako král koření. K dostání je ve variantách černý, bílý, zelený nebo růžový. Další jmenovaný je kmín, který je vhodný k tučným nebo těžko stravitelným pokrmům. Použijeme-li kmín drcený, jeho chuť bude více intenzivní. Paprika neodmyslitelně patří do gulášů a marinád. Dle jejího aroma rozlišujeme papriku sladkou, pálivou a uzenou.
Pro sladké pečení a vaření
Další jmenovanou je skořice, která má opravdu široký záběr využití. Díky své nasládlé chuti a vůni dodá pokrmům a nápojům velmi příjemné aroma. Se skořicí si dobře rozumí hřebíček, jenž je součástí směsi koření na perník nebo Garam Masala, což je směs pro přípravu indické a orientální kuchyně. Hřebíček se skořicí nesmí též chybět v kvalitním svařáku či ovocných kompotech.
Jedinečné a bohaté vůně
Maximální intenzity chuti připravovaného jídla dosáhnete pomocí směsí, ve kterých se nacházejí ty nejdůležitější složky koření ve vyváženém poměru. Již zmiňovaná směs Garam Masala dodá indickým pokrmům teplé a aromatické tóny, mexické chilli obohatí burritos, chilli con carne a tacos o pikantní a kouřovou chuť, italské bylinky dovedou k dokonalosti pizzy, marinády a pasta omáčky. Ve prospěch směsí koření hovoří jejich praktičnost, snadné použití a rozmanitost.